home > Nieuws > Verkeers- voorzieningen tijdens aanleg Warmtenet Rotterdam

Verkeers- voorzieningen tijdens aanleg Warmtenet Rotterdam.

11
09

Samen met de verantwoordelijke werven, het Netwerk Verkeersmarinier, en de aannemer heeft BUKO de verschillende verkeerssituaties in dit proces stap voor stap in kaart gebracht.

Er is iets bijzonders gebeurd in Rotterdam. In de buurt van de Erasmusbrug en vlakbij Hotel New York hebben spectaculaire werkzaamheden plaatsgevonden.

De Nieuwe Warmteweg
Twee leidingen van ieder 1500 meter lang zijn op circa 60 meter diepte onder Katendrecht komen te liggen. Deze leidingen maken deel uit van een nieuw 26 kilometer lang Warmtenet. Dit Warmtenet loopt van Rozenbrug naar hartje Rotterdam en heeft de naam ‘ De Nieuwe Warmteweg’ gekregen.

Het Warmtebedrijf Rotterdam legt het warmtenet aan. Dankzij dit systeem is het vanaf eind 2013 mogelijk om industriële restwarmte in te zetten voor het verwarmen van woningen en bedrijven in Rotterdam. Warmte die nu over is wordt straks, dankzij het Warmtenet, nuttig hergebruikt. Het Warmtenet heeft een capaciteit die vergelijkbaar is met het verbruik van 55.000 huishoudens. De ingebruikname zorgt voor een flinke reductie van de CO2 uitstoot in de regio Rijnmond. 

Voor de aanleg van de Nieuwe Warmteweg heeft bouwbedrijf Visser & Smit Hanab op diverse plekken langs de 26 kilometer horizontale gestuurde boringen uitgevoerd. De langste boring die werd uitgevoerd is de boring onder Katendrecht door. Visser & Smit Hanab heeft veel ervaring met de methode ‘horizontaal gestuurde boring’. Zo’n boring is een waar spektakel. 

Erasmusbrug aanleg Nieuwe Warmteweg                                   

De Nieuwe Warmteweg bestaat uit twee leidingen. Een heen- en retourleiding. Om dit voor elkaar te krijgen vonden er werkzaamheden plaats in de weekenden van 9 en 10 maart en 23 en 24 maart. Per weekend werd er 1 leiding ingetrokken. De leiding van vijftienhonderd meter stremde tijdens het intrekken enkele uren het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Maas en de Erasmusbrug.

Verkeersmaatregelen
BUKO Infrasupport is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de verkeersplannen. Samen met de verantwoordelijke werven, het Netwerk Verkeersmarinier – dat grootschalige projecten m.b.t. verkeersmaatregelen coördineert - en de aannemer hebben wij de verschillende verkeerssituaties in dit proces stap voor stap in kaart gebracht.

Van de werkzaamheden is door fotograaf Paul Martens een Timelapse film gemaakt: 44.000 foto’s laten in 5 minuten zien wat er tijdens de weekenden is gebeurd. Diverse bewoners nabij de werkzaamheden leenden voor enkele dagen hun balkon uit om de camera’s te huisvesten.

Voor meer informatie over de werkzaamheden aan De Nieuwe Warmteweg kunt u kijken op de website www.dnww.nl.